HISTORY-

 

 

 

 

BU SENE KURULUSUMUZDAN BU YANA ALTMISINCI DERS YILINI BITIRDIK. KURUMUMUZDA SADECE KLASIK BALE VE KLASIK MUZIK EGITIMI VERILMEKTEDIR.

   
 

 

 

 

  

 

FAUST BALLET PERFORMANCE SECOND ACT-PANS-Ms. HULYA AND OTHERS

 

Faust ballets are a set of ballets, choreographed between the 18th and 20th centuries, based  the legend of Faust. As early as 1723, London-based John Rich put on a Faust-inspired ballet pantomime called The Necromancer at the Lincoln's Inn Fields Theatre. In the 19th century several productions took Faust as their subject matter including August Bournonville's 1832 production Faust for the Royal Danish Ballet. SOURCE: https://en.wikipedia.org/wiki/Faust_ballets

 

          

   
 

   

   
 

 

 

LYDIA KRASSA ARZUMANOVA (LEYLA ARZUMAN) VE DAME NINETTE DE VALOIS TURK BALESININ ANNELERI

 

Merhabalar degerli okuyucularimiz ben Gülüm Umay Yakar. 19 yasinda yari zamanli bale ögrencisi ve ayni zamanda asistan bale ögretmeniyim. Sizlere bu ilk yazimda   Ikinci Dünya Savasi sirasinda ülkemizde bale egitiminin nasil basladigini ve bale sanatinin gelistirilmesi adina neler yapildigindan bahsetmek istedim.   https://hernefes.com/ikinci-dunya-savasi-sirasinda-turk-balesinin-kurulusu          

 

 

Sanat alaninda egitimi bir medeniyet meselesi olarak gören cumhuriyet idarecileri, Istanbul'da bale dersleri veren Lydia Krassa Arzumanova'yi bale egitimi konusunda görüslerini almak üzere, 1929 yilinda Ankara'ya davet etmistir. Arzumanova, Cumhurbaskani Mustafa Kemal Pasa ile görüstükten sonra Istanbul'a dönerek kendi bale okulunda ögrenci yetistirmeyi sürdürdü; ögrencileri ile Türkiye'deki ilk gösterisini 8 Kasim 1931'de Tepebasi'ndaki Casa d'Italia Salonu'nda gerçeklestirdi.

   
 

    

 

KIYMETLI HOCAM BENI BEN YAPAN OLGA NURAY OLCAY, USTTE BULUNAN BAZI RESITAL PROGRAMLARI VE BIYOGRAFISI.

 

Macaristan’da sanatçi bir ailenin kizi olarak dogdu. Babasi piyanist, annesi opera sanatçisidir. 1929 yilinda Devlet Müzik Akademisi'nin San Bölümü ile Devlet Tiyatro Bale Akademisi'nin Artistik Bale ve Bale Bölümlerini bitirdi. Konservatuvarda basbalerin Emilly Nirschy’nin ögrencisi oldu. Dört yil Budapeste Konsertuvari'nda çalisti.

1940'li yillarda Türkiye'ye geldi, Istanbul ve Ankara radyolarinda san resitalleri verdi. Istanbul Devlet Opera ve Balesi'ne dansçi olarak girdi. Mühendis Kamil Olcay ile evlenerek Türk vatandasi oldu.

1953 yilinda açilan Istanbul Belediye Konservatuvari Bale Bölümü'nün yöneticisi oldu; tüm yasamini ögrenci yetistirmeye adadi. 1976 yilinda emekl oldu.           

Istanbul'da dokuz yil süreli bir bale dershanesi kurdu, bu dershaneye bagli mankenlik ve zerafet kurslari verdi. Bir trafik kazasi sonucu 1983 yilinda Istanbul'da öldü.

 

   
 

   

 

     

 

 

 

   

   
 

   

 

ISTANBUL BELEDIYE KONSERVATUARI VE ISTANBUL UNIVERSITESI DEVLET KONSEVATUARI.

   
 

 

KAYNAK: https://www.andante.com.tr/files/ozelsayi/iudk/html5/index.html?page=1&noflash

   
 

   

 

SONGUR BALE VE SANAT MERKEZI

  Dârülelhan, Osmanli Devleti’nin ilk resmi müzik okulu olarak Istanbul’da 1917-1927 arasinda faaliyet gösteren dört yillik egitim kurumu.
1927’de kapatilmis, yerine Istanbul Belediye Konservatuari adinda yeni bir okul olarak açilmistir (Istanbul Belediye Konservatuari, 1986’da Istanbul Devlet Konservatuari oldu. ). Kelime anlami olarak "Nagmelerin Evi" anlamina gelir.
Kaynak:
 Osmanli Kurumlari - Darülelhan (Dârülelhan) https://www.msxlabs.org/forum/osmanli-imparatorlugu/368157-osmanli-kurumlari-darulelhan-darulelhan.
 

 

   
 

Cumhuriyet aydinlanmasinin, imparatorluk döneminden devraldigi iki büyük sanat kurumundan biri Darülbedayi (Güzellikler Evi) yani bugünkü Sehir Tiyatrolari digeri ise Darül-Elhan (Melodiler/Nagmeler Evi) bugünkü adiyla Istanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvari’dir. Bunalimli 1914 yilinda Cemil Topuzlu Pasa’nin girisimleri ile Istanbul Sehremaneti’ne (Belediyesine) bagli olarak ilk resmi sahne ve müzik sanatlari okulu olan Darülbedayi’nin kurulmasi çalismalarina baslanmis ve büyük tiyatro adami olan André Antoine Istanbul’a çagrilmistir. Darülbedayi’nin tiyatro, sahne müzigi, Türk ve bati müzigi türlerinin tümünü bir arada ele almayi amaçlayan ulusal bir konservatuvar olmasi düsünülmektedir. Darülbedayi biri Tiyatro digeri de Müzik olmak üzere iki bölüme, Müzik Bölümü de Dogu ve Bati olmak üzere iki subeye ayrilmistir. Kurulus çalismalari Sehzade basindaki Letafet Apartmani’nda baslatilmis ancak okulun resmi açilis töreninin hazirlandigi sirada 1. Dünya savasi patlak verince Agustos 1914 tarihinden sonra okuldaki egitim ögretim belirsiz bir süre için ertelenmek zorunda kalinmistir. Bununla birlikte okulun ögretmen ve ögrencilerinden bir bölümü Ferah Tiyatrosunda zaman zaman temsiller vermeyi sürdürmüslerdir. Bir süre sonra Bati Müzigi Bölümü’nün çalismalari sona ermis Türk Müzigi Bölümü ise bazi müzikli temsillere katkida bulunarak icra çalismalarina bir süre daha devam etmistir. Savas sartlarinin güçlügü ile bas gösteren mali sikintilar14 Mart 1916’da bu bölümün de tamamen kapanmasina yol açmistir. . Darülbedayi’nin Müzik Bölümü’nde sürdürülen bu çalismalar ileriki yillarda Darül-Elhan’in hazirlayicisi olmustur.Savas sürerken Darülbedayi’nin kapanmasindan sonra yeni bir müzik okulu açilmasi için çalismalara baslanmis ve 1 Ocak 1917 tarihli Meclis-i Vükela (Bakanlar Kurulu) karari ile daha çok Türk Müzigi’ne agirlik verecek dört yillik bagimsiz bir okul olan Darül-Elhan kurulmustur. Darül-Elhan adi da anlamca “Konservatuvar” terimini karsilamaktadir ve Melodiler/Nagmeler Evi anlamina gelmektedir. Darül-Elhan Osmanli Döneminde Istanbul’da kurulmus olan ilk resmi müzik okuludur. Cumhuriyet’in kurulmasini takip eden yillarda 14 Eylül 1925’te Istanbul Valisi Haydar Bey’in ilgisi ile Darül-Elhan, Musa Süreyya Bey’in yönetiminde Belediye ‘ye baglanarak yeniden yapilanmis ve yönetmeligi degistirilerek Bati Müzigi Bölümü eklenmis ve bati türü bir konservatuvar olarak örgütlenerek “Istanbul Konservatuvari” adini almistir. Alinacak ögrencilerin hazirlik sinifindan sonra bölümlere ve bu bölümlerde yer alan ihtisas (uzmanlik) siniflarina ayrilmasina karar verilmistir. Hazirlik sinifindan sonra üç yil süreli Bati Müzigi Bölümü’nde san, piyano, keman, alto, viyolonsel ve diger saz siniflari yer almistir.1926’da Türk Müzigi egitimi yasaklanmis, yönetim ve ögretim programi tamamiyla degistirilmistir.

Istanbul Konservatuvari 1927’den itibaren teorik ve uygulamali olarak çesitli derecelerde Bati Müzigi egitimi veren bir kurum olmustur. Solfej ve musiki nazariyati, armoni, kontrpuan, füg, kompozisyon, enstrümantasyon-orkestresyon, koro, san, genel musiki tarihi ve enstrüman dersleri (piyano, arp, yayli, nefesli ve vurmali sazlar) baslica verilen derslerdir.

Sehzadebasi’ndaki ahsap konakta sürdürülen dersler ile birlikte Cemal Resit (Rey), Muhittin Sadak ve Ekrem Besim’den olusan üçlü ile baslayan oda müzigi konserleri büyük ilgi görmüstür. Dönemin ögretmenleri Atatürk’ün huzurunda çalma sansini elde etmislerdir.Cemal Resit (Rey) yönetiminde konservatuvar ögretmen ve ögrencilerinden olusan orkestranin uzun yillar ilgi ile izlenen düzenli konserleri, Istanbul halkina çok sesli müzik kültürü asilayan önemli etkinlikler olmustur. 1927’de Darülaceze’de olusturulan ve 1930-1931’den itibaren Belediye Meclisi karari ile “Nefesli Sazlar Bölümü” olarak konservatuvara baglanan yatili bölüm 60 kisilik bir ögrenci kadrosundan olusmaktadir. Bu bölüm yogun bir çalisma temposu göstermis ve zamanla Sehir Bandosu’da buradan yetismeye baslamistir. Istanbul Konservatuvari’nda 1930 yilindan itibaren çok önemli sanatçilar yetismis, yetisen bu sanatçilar ayni zamanda Istanbul Sehir Orkestrasi ve Devlet Senfoni Orkestrasinin çekirdek kadrolarini olusturmuslardir. 5 Subat 1944 tarihli bir yönetmelik ile Istanbul Konservatuvari “Istanbul Belediye Konservatuvari” adini almistir.Bu süre zarfinda Muhittin Sadak’in kurdugu ve 28 yillik bir çalismanin ürünü olan Sehir Koro’su Sehir Tiyatrosu’nda a capella ve orkestra eslikli düzenli konserler vermistir. 1950’lerin baslarinda tiyatro bölümü açilarak müfredata ahenk jimnastikleri, sahne dersleri konmus, Azade Selim Hanim ve Muhsin Ertugrul ögretmen olarak getirilmistir. Ilerleyen yillarda kuruma bale bölümü de eklenmistir.

Sehir Bandosu, 1955’ten itibaren konservatuvara bagli kadrolu sanat kuruluslari arasinda “Sehir Armoni Orkestrasi” adiyla yer almistir.

Kurum 1986 yilinda Istanbul Üniversitesi’ne baglanarak “Istanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvari” adini almistir. Yabanci uyruklu Ögretim Elemanlari ve Sanatçilarini ülkemize davet ederek ögrencilerin egitim tekniginin ve seviyelerinin yükselmesini saglamistir.

Nefesli Sazlar Toplulugu, Türk Müzigi Icra Heyeti ve Halk Müzigi Toplulugu kurumun bünyesinde çalismalarini devam ettirmektedir. 2003-2004 Egitim-Ögretim yilinda Müzik ve Bale Ilkögretim Okulu kurulmus ve sanatçi adaylarinin küçük yaslardan itibaren mesleki egitim alabilmelerine olanak saglanmistir. Basta “Türk Besleri”nin istisnasiz tümü olmak üzere her kusaktan pek çok müzisyenin ögretmen ya da ögrenci olarak bulundugu Konservatuvarimizin yetistirdigi önemli sanatçilar arsinda Necil Kazim Akses, Ilhan Usmanbas, Leyla Gencer, Güher-Süher Pekinel ve Aysegül Sarica ilk akla gelenlerdendir.

Böylesi köklü bir geçmise sahip olan Konservatuvarimiz sanatin ve sanatçinin bir ulusun kalkinmasinda çok önemli bir yer tuttugunun bilincinde olarak bugün Türkiye’nin tüm sanat kuruluslarina degerli sanatçilar yetistirmekte, yurt içi ve yurt disinda yaptigi etkinliklerle adindan söz ettirmektedir.
KAYNAK: https://konservatuvar.istanbul.edu.tr/tr/content/konservatuvarimiz/tarihce

 

     

 

   
 

     

   
 

 

   
 

 

   
 

   

   
 

   

 

FROM LEFT TO RIGHT, MODA-PETRUSHKA PERFORMANCE-ROYAL ACADEMY OF DANCE, LONDON

   
   
 

     

 

 

 

   

    
 

     

   
 

       

 

Ms.NILAY CUBUKCU, SONGUR BALLE'S ASSISTANT TEACHER

   
 

     

 

Ms. EBRU SURER AND Ms. DENIZ AYGOR,AND PERFORMANCE OF "ALIS HARIKALAR DIYARINDA-PENDIK"

   
 

         

 

MY UNFORGATTEBLE LOVELY STUDENTS DILVIN ERYENER-EZGI KONYA AND KUBRA TEKCAN

   
 

      

 

 

 

             

   
 

                                 

WALL POSTERS, SOME OF OUR  RECITALS'   THROUGH 64 YEARS, WE PERFORMED MORE THAN 40 RECITALS THROUGH IN OUR HISTORY.  

 

www.songurbale.com ,  songurbale@songurbale.com ,

REV-2024-06 HISTORY

  Counter

REV-2023.02